Kom tæt på musikken - midt i skoven
30. sæson i Husflidsskolen
Når de grønne døre bliver slået op til den 30. årgang kammermusikfest i den lille Snitteskole ved Præstø, bliver der åbnet op for dage i selskab med store følelser, tanker og idéer. Dels af gamle mestre som Beethoven og Brahms – og dels af komponister fra vores egen tid.
Oremandsgaard Kammermusikfest har glæden af at byde den lettisk-fødte Peteris Vasks (f. 1946) velkommen. Han har skrevet musik i mange genrer men har altid haft et særligt øre for kammermusikken. Hans stil anses af mange for at være forholdsvis traditionel, men værkernes enkle lysende karakter insisterer på at få lytterens opmærksomhed. Ligesom sidste år har vi givet enkelte yngre kollegaer mulighed for at følge den erfarne komponist og arbejdet med musikerne.
Oremandsgaard Kammermusikfest byder også i år særligt de yngste med til koncert i skoven, når der skal tegnes og males til kammermusik i topklasse. Onsdag 24. juli kl. 11 (bestil gratis billetter på billetto)
Med kunstnerisk leder, pianisten Marianna Shirinyan, i spidsen er holdet sat til årets Kammermusikfest. Bl.a. et genvisit af den vidtfavnende engelske cellist, Natalie Clein, der i år får følgeskab af den virtuose violinist, Chloë Hanslip. Det er også første gang, vi byder den tyske bratschist, Pauline Sachse og klarinettisten Thorsten Johanns indenfor i den gamle Snitteskole. Daniel Rowland og cellisten Maja Bogdanović ser vi også frem til at møde. De har i særlig grad har dyrket værker af årets huskomponist, Peteris Vasks.
Oremandsgaard Kammermusikfest ønsker at forene nyt og gammel. Ikke bare angående repertoiret. Når vi udvider besætningen, er det naturligt at invitere nye, danske musikere til at spille sammen med de veletablerede internationale navne, hvorved vi byder violinisten Adam Koch Christensen velkommen for første gang, såvel som bratschisten Nicholas Algot Swensen.
Billetter
Billetprisen er 250 kr. + ekspeditionsgebyr. Billetbestilling på billetto.dk fra 22. Maj. Forsalg d. 18 maj i Sweet & Coffee i Præstø kl. 14 og 15.30 .
Køb billetter ved at klikke her
Årets Program
Tirsdag den 23. juli, klokken 1930:
Ånden på hjertet
Kl. 19 Introduktion ved Rie Koch med årets komponist, Peteris Vasks.
Beethoven | Cellosonate nr. 5, op. 102 nr. 2 (1815)
Natalie Clein, celloMarianna Shirinyan, klaver
Vasks | Castillo Interior (2013)
Daniel Rowland, violinMaja Bogdanović, cello
———-
Brahms | Klaverkvartet nr. 1 i g-mol, op. 25 (1861)
Daniel Rowland, violinPauline Sachse, bratschMaja Bogdanović, cello Marianna Shirinyan, klaver
Onsdag den 24. juli, klokken 11.00:
Malekoncert for børn v/ Anne Elisabeth Lendorf.
Målgruppe: 1-101 år.
Medvirkende: Oremandsgaard Kammersolister 2019
Gratis men kræver billetbestilling. Begrænset antal pladser.
Onsdag den 24. juli, klokken 19.30:
Hvad sommernatten gemte
Mozart | Keglebanetrio, K. 498 (1786)
Thorsten Johanns, klarinetPauline Sachse, bratschMarianna Shirinyan, klaver
Ravel | Sonate for violin & cello (1922)
Chloë Hanslip, violinNatalie Clein, cello
————
Vasks | Music for a Summer Evening (2009)
Marianna Shirinyan, klaver
Schönberg | Verklärte Nacht, op. 4 (1899)
Daniel Rowland, violinAdam Koch Christensen, violinPauline Sachse, bratschRafael Altino, bratschMaja Bogdanovic, celloNatalie Clein, cello
Fredag d. 26. Juli, klokken 1930:
Per aspera ad astra
Introduktion ved Rie Koch med Peteris Vasks kl. 19
Vasks | Book (1978) Grāmata čellam
Natalie Clein, cello
Beethoven | Klavertrio op. 70 nr. 1 i D-dur, Geister-trio
Daniel Rowland, violinMaja Bogdanović, celloMarianna Shirinyan, klaver
——————-
Messiaen | Kvartet til tidens ende (1941)
Thorsten Johanns, klarinetDaniel Rowland, violinMaja Bogdanović, celloMarianna Shirinyan, klaver
Lørdag d. 27. Juli, klokken 19.30:
Mellem solstrejf og skumring
Vasks | Piano Quartet (2001)
Chloë Hanslip, violin Pauline Sachse, bratschMaja Bogdanović, cello Marianna Shirinyan, klaver
Ligeti | Solosonate for cello (1948/1953)
Brahms | Klarinetkvintet, op. 115 (1891)
Thorsten Johanns, klarinetChloë Hanslip, violinAdam Koch Christensen, violinPauline Sachse, bratschNatalie Clein, cello
Årets medvirkende
Marianna Shirinyan, klaver; Kunstnerisk leder af Oremandsgaard Kammermusikfest 2018 & 2019(f. 1978)
Den armensk-danske pianist er uddannet i både Armenien og i Tyskland, og herfra er hendes vej gået til Danmark, hvor hun har slået rod med familie – og hvorfra hendes travle, internationale musikerliv udspiller sig. Med klaverprofessorat i Oslo, solistoptrædener verden rundt med orkestre som Det Bayerske Radiosymfoniorkester eller Potsdamer Kammerakademie, med kammermusikalske samarbejder med højtprofilerede kunstnere til festivaler i f.eks. Bergen, Schleswig-Holstein eller Oxford, ligesom Marianna indbydes til at sidde med i prestigefulde juryer verden over. Med alt dette har Marianna et omfattende netværk af musikere omkring sig, hvilket også Oremandsgaard Kammermusikfest nyder godt af. Marianna Shirinyan er en skattet kunstner i Danmark, hvor hun optræder som solist og kammermusiker og også har forgyldt det danske arvesølv med indspilninger af f.eks. klaverværker af Kuhlau, Louis Glass og af Niels W. Gade (Dacapo). Hun kan også findes på indspilninger af klaverkoncerter af Beethoven og Mozart – ligesom hun har indspillet kammermusik af Chopin sammen med Vilde Frang og Andreas Brantelid (EMI). For ti år siden tildelte de danske kritikere hende deres pris, ligesom Danmarks Radios P2 udnævnte hende som Årets P2 Kunstner i 2010. Marianna er Steinway Artist.
Pēteris Vasks, Oremandsgaard huskomponist 2019
(f. 1946)
Interesserer man sig for lettisk musik, er navnet Pēteris Vasks ikke til at komme udenom. Han er én af de mest betydningsfulde baltiske komponister i vor tid. Født og opvokset i Letland, studerede kontrabas i Litauen og arbejdede som orkestermusiker op igennem 60’erne og 70’erne, inden han begyndte sine kompositionsstudier på konservatoriet i Riga. Som komponist er han blevet forbundet med den baltiske frihedskamp, da hans symfoni Voices fra 1990-1991 beskriver den lettiske vej mod selvstændighed. Værket blev ét af hans mest kendte og inddrager bl.a. stiltræk fra den lettiske folkemusik. Hans stil beskrives som både stemningsfuld, ekspressiv og åndfuld, og værkerne inkluderer det stort anlagte symfoniske, såvel som kor- og ikke mindst i denne sammenhæng: Kammermusik. Indtil flere centrale kammermusik- og soloværker vil i løbet af festivalen kunne opleves i Snitteskolens grønne omgivelser. Pēteris Vasks er personligt til stede flere dage ved Oremandsgaard Kammermusikfest 2019 for give musikere og publikum indblik i sine værker og vil således også møde publikum ved et par introduktioner.
Chloé Hanslip, violin
(f. 1987)
To år gammel begyndte britiske Chloé at spille violin, og i den fremskredne alder af fem spillede hun for legenden Yehudi Menuhin, der herefter inviterede hende til Yehudi Menuhin School. Som den yngste nogensinde, 13 år, skrev hun kontrakt med Warner Classics UK, fik et par år efter sin debut ved BBC Proms, ligesom hun fik en Echo Klassik Award som bedste unge kunstner for sit album, Chloé.
I sit voksne liv har Chloé Hanslip en omfattende solistvirksomhed i bagagen med kendte orkestre som f.eks. Royal Philharmonic, London Filharmonikerne, Det Bayerske Radiosymfoniorkester, det Tjekkiske Nationalorkester samt adskillige amerikanske orkestre og med dirigenter som Sir Neville Marriner, Sir Andrew Davis, Mariss Jansons, Paavo Järvi, Charles Dutoit og Michail Jurowski. Hanslip spiller på en Guarneri del Gesu 1737.
Daniel Rowland, violin
(f. 1972)
Daniel Rowland er svær at sætte i bås. Han boltrer sig i mange genrer, alsidigt repertoire og i mange forskellige samarbejdskonstellationer. Den hollandsk-britiske kunstner har i mange år været primarius i den berømte Brodsky Kvartet, som han forlader i 2019 for at kunne fokusere på egne, solistiske projekter, samtidig med, at han er professor ved Royal College of Music i London.
Han debuterede i 1992 i Concertgebouw i Tjajkovskijs violinkoncert, og siden har han udvidet repertoiret, så han ikke udelukkende dyrker klassiske kerneværker men også entusiastisk promoverer mesterværker fra det 20. og 21. århundrede – som f.eks. musikken af Pēteris Vasks. I øvrigt i samarbejde med én af sine faste kammermusikalske partnere, cellisten Maja Bogdanović. Daniel spiller på en Lorenzo Storioni, Cremona 1776.
Pauline Sachse, bratsch
(f. 1980)
Den tyske bratschist er født i Hamburg, hvor hun begyndte med …dans. Den senere violin-undervisning ledte hende til bratschen. Hun er i dag selv professor i Dresden på Carl Maria von Weber-konservatoriet. Tidligere var hun gæsteprofessor på Hanns Eisler-konservatoriet i Berlin såvel som solo-bratschist i Berlins Radiosymfoniorkester, hvor hun nu er stoppet for at få tid til sin omfattende kammermusik- og solo-virksomhed.
Hendes liste på cv’et over musikalske optrædener er lang: Bl.a. ved Salzburger Festspiele, Schwetzingen Festspiele og ved vores ”nabo”-festival, Festival Mecklenburg-Vorpommern. Pauline Sachse har uropført flere værker med prominente kunstnere. Hun har i øvrigt et kammermusikalsk samarbejde med en tidligere Oremandsgaard-optrædende, Lauma Skride, med hvem hun har indspillet værker af Schubert og Sjostakovitj (2017).
Pauline Sachse spiller enten på en Paolo Maggini, Brescia 1610 eller på en nybygget bratsch af Patrick Robin, 2017
Maja Bogdanović, cello
(f.1982)
Den fransk-serbiske cellist har vundet flere priser, bl.a. en specialpris ved Rostropovich-konkurrencen i Paris, hvor hun studerede på Conservatoire National Superieur de Musique og fik en afgangseksamen med højeste karakterer. Hendes liste over spillesteder, orkestre og musikere, hun har samarbejdet med, er også imponerende lang.
Maja Bogdanović har i særlig grad dyrket den helt nyskrevne musik. Hun har fået tilegnet flere nye kompositioner. Mest spektakulært er vel samarbejdet med den polske komponist, Krzysztof Penderecki, hvis 2. cellokoncert hun uropførte i Serbien med komponisten selv på dirigentpodiet. Da komponisten fyldte 80, var Maja Bogdanović særligt inviteret sammen med andre internationale solister som Anne-Sophie Mutter, i øvrigt i samarbejde med Julian Rachlin og Yuri Bashmet. Hun er en meget aktiv kammermusiker og har også et tæt samarbejde med violinisten Daniel Rowland. Med ham har hun bl.a. dyrket musik af Pēteris Vasks.
Maja Bogdanović spiller på en til hende nybygget cello af Frank Ravatin fra Frankrig.
(f.1977)
Den britiske cellist har fået sin uddannelse i både London og i Wien, og slog allerede igennem som teenager, da hun blev kåret som BBC Young Musician of the Year i 1994. Samme år vandt hun Eurovisionskonkurrencen for unge solister i Warszawa.
Ikke mange år efter kunne englænderne opleve hende til en BBC Promenadekoncert, hvor hun optrådte under sir Roger Norrington. Siden er mange andre orkestre og dirigenter føjet til listen - og flere med anmelderroste udgivelser på bl.a. pladeselskabet Hyperion, hvor hun bl.a. har indspillet Saint-Saëns’ cellokoncerter med BBCs Skotske Symfoniorkester. Hendes indspilning af Elgars Cellokoncert med Liverpool Filharmonikerne under Vernon Handley er udgivet på EMI.
Hun er for tiden professor på Royal College of Music og på konservatoriet i Rostock. Også Natalie Clein anser den nye musik for at være en vigtig del af sit virke, og hun samarbejder med flere af tidens førende komponister – bl.a. Thomas Larker og Brian Elias.
Natalie Clein spiller på en Guadagnini cello (1777) med kaldenavnet "Simpson".
Thorsten Johanns, klarinet
(f. 1976)
Den tyske klarinettist er født og opvokset i delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor han fik sin første undervisning på klarinet og saxofon. Med flere nationale priser i bagagen kom han på konservatoriet i Köln og afsluttede sine studier med topkarakterer.
Thorsten Johanns’ karriere gik nu hurtigt med arbejde som soloklarinettist i flere tyske orkestre. Som 25-årig vandt han f.eks. stillingen som soloklarinettist i WDR-Sinfonieorchester Köln. Han er så vidt vides, den eneste tyske klarinettist, der er blevet headhuntet til at spille med New York Filharmonikerne, ligesom han også er blevet hentet ind til at spille med Berliner Filharmonikerne, Hamburg Symfonikerne og som hyppig gæst med Ensemble Modern i Frankfurt.
I lighed med Oremandsgaard Kammermusikfests andre musikere, er Thorsten Johanns en endog meget aktiv kammermusiker med sans også for den nye musik. Han har bl.a. fået tilegnet og har uropført Moritz Eggerts’ klarinetkoncert Aura. Thorsten Johanns er pt. klarinetprofessor ved konservatoriet ved Franz Liszt konservatoriet i Weimar.
Oremandsgaard Kammermusikfest ser det som en opgave at støtte op om talentudviklingen i Danmark, og netop i musik kan musikere på tværs af landegrænser og aldre forenes. Det eneste kriterium: Kvalitet. I år er to unge danske musikere indbudt til at være med:
Adam Koch Christensen, violin
(f. 2000)
Fra at være begyndt som 5-årig på violin, indledte Adam studier som 13-årig hos den nu afdøde armenske professor Serguei Azizian. Som 16-årig kom han på konservatoriet i København, hvor han p.t. studerer hos professor Eszter Haffner, et studium, der skal kombineres med jobbet som alternerende koncertmester i Leopoldinum Kammerorkester i Wrocław.
I en tidlig alder har han markeret sig som et særligt talent og modtaget priser i danske konkurrencer som f.eks. 1. pris i Øresunds Solist Konkurrence og 2. pris ved den danske strygerkonkurrence 2018, ligesom han har været prisvinder ved internationale konkurrencer, f.eks. Leonid Kogan Violinkonkurrencen i Bruxelles. Det store Jacob Gade Legat og Augustinus Fondens Jubilæumsbevilling er med til at finansiere rejseaktivitet med f.eks. masterclasses - hos bl.a. Leonidas Kavakos, Gerard Schulz, Mihaela Martin (Kronberg) og Ana Chumachenco. Sommeren 2019 tilbringer Adam bl.a. på Pinchas Zukermans masterclass i Canada. Adam spiller på en Nicolò Gagliano, Napoli 1745.
Rafael Altino, bratsch
f. 1969
Rafael Altino (f. 1969) er kendt i Danmark både qua sit arbejde som solo 1. bratschist i Odense Symfoniorkester siden 1997, ligesom han er en anerkendt kammermusiker, solist foran orkestre og kendt for sine solo-recitals. For nyligt udgav Rafael Altino et album med nyere, danske soloværker for bratsch på mærket Dacapo, ligesom han har bestilt nye værker til bratschen ikke bare her til lands. Rafaels musikalske rejse tog fart i en alder af otte i hjemlandet Brasilien, hvor faderen underviste ham. Rafael ville prøve lykken som musiker og flyttede til USA som bare 17-årig, hvor han fortsatte sin musikalske uddannelse på bl.a. Juilliard School of Music. Han har tidligere arbejdet sammen med kunstnere som Nikolaj Znaider, Ilya Gringolts, Roland Pöntinen og med kunstnerisk leder af Oremandsgaard Kammermusikfest, Marianna Shirinyan.
Som solist har Rafael Altino samarbejdet med dirigenter som f.eks. Alexander Vedernikov, Michael Schønwandt, Thomas Søndergård og Vladimir Jurowski. Han spiller på en fransk bratsch fra slutningen af 1700-tallet udlånt af Odense Symfoniorkesters Instrumentfond.
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
SIDSTE ÅRS PROGRAM:
TIRSDAG DEN 24. JULI KL. 19.30
KONCERINTRODUKTION V/ RIE KOCH OG TOSHIO HOSOKAWA, KL . 19.00
FRANZ SCHUBERT: KLAVERTRIO I B-DUR, OP. 99 (1827)
Priya Mitchell, violin
Andreas Brantelid, cello
TOSHIO HOSOKAWA: EXTASIS (2015/2016)
Sayaka Shoji, violin
MODEST MUSSORGSKIJ: UDSTILLINGSBILLEDER (1874)
ARR. FOR KLAVERKVARTET AF FAURÉ KVARTETTEN
Fauré Kvartetten
ONSDAG DEN 25. JULI KL. 11.00
BØRNEKONCERT (NB: GRATIS ADGANG)
SERGEI PROKOFIEV: PETER OG ULVEN, OP. 67 (1936)
Nis Bank-Mikkelsen, fortæller
Solister fra Oremandsgaard Kammermusikfest
ONSDAG DEN 25. JULI KL. 19.30
REBECCA CLARKE: SONATE FOR BRATSCH OG KLAVER (1919)
Jennifer Stumm, bratsch
MAURICE RAVEL: KLAVERTRIO I A-MOL, M. 67 (1914)
TOSHIO HOSOKAWA: LIED II (2008)
Dirk Mommertz, klaver
FRANZ SCHUBERT: STRYGEKVARTET NR. 14 I D-MOL, DER
TOD UND DAS MÄDCHEN, D. 810 (1824)
Erika Geldsetzer, violin
Sasha Frömbling, bratsch
Konstantin Heidrich, cello
TORSDAG DEN 26. JULI
BEMÆRK VENLIGST: INGEN KONCERT
FREDAG DEN 27. JULI, klokken 17.00 (I) & 19.30 (II)
I. DEL (fra 1700 til ca. 1745. Mulighed for mad i pausen)
TOSHIO HOSOKAWA: KLAVERETUDE IV (2011-2013)
FRANZ SCHUBERT: DIE SCHÖNE MÜLLERIN, OP. 25 (1823)
Peter Lodahl, tenor
II. DEL (starter kl. 1930)
TOSHIO HOSOKAWA/GEORG FRIEDRICH HÄNDEL: LASCIA CH’IO PIANGA
FRA OPERAEN RINALDO (1711)
FRANZ SCHUBERT: FANTASI FOR FIREHÆNDIGT KLAVER, F-MOL, OP. 103 (1828)
FRANZ SCHUBERT: STRYGEKVINTET I C-DUR, OP. 163 (1828)
LØRDAG DEN 28. JULI KL. 19.30
KONCERTINTRODUKTION VED RIE KOCH
& TOSHIO HOSOKAWA, K L . 19.00.
LUDWIG VAN BEETHOVEN: SONATE FOR VIOLIN OG KLAVER NR. 5 I F-DUR, FORÅRSSONATE, OP. 24 (1800)
TOSHIO HOSOKAWA: KLAVERKVARTET (2016)
FRANZ SCHUBERT: KVINTET I A-DUR, FORELLEKVINTETTEN, OP. 114 (1819)
Ditlev Damkjær, bas
BilletterInfo følger
KONCERTERNEAlle koncerter, undtagen fredag, starter kl. 19.30 i Husflidsskolen, Kragevigvej 13, 4720 Præstø. Koncerten fredag starter allerede 17.00.
MadInden alle koncerterne er der mulighed for at købe økologiske sandwiches, vin og hyldeblomst i madboden. Man er naturligvis også velkommen til at medbringe egen madkurv og nyde naturen omkring Husflidsskolen.
Vi har med tak modtaget støtte fra:
Vordingborg Kommune
Augustinus Fonden
Knud Højgaards Fond
KONTAKTVi svarer hurtigst, hvis I skriver til vores e-mail: hage@oremandsgaard.dk.